• Het dagelijks leven worden in hoog tempo duurder: bij de boodschappen, de benzineprijzen aan de pomp en op de energienota.
  • Nederlanders letten dan ook scherper op hoe ze de hogere kosten van het levensonderhoud kunnen ondervangen, onder meer via maatregelen om het energieverbruik te beperken.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
  • Lees ook: Stijging hypotheekrente: let op je huidige rente, want misschien is oversluiten of rentemiddeling nu verstandig

Het voortslepende conflict in Oekraïne, hoge inflatie en de aanhoudende energiecrisis zorgen voor de nodige financiële uitdagingen. Daarbij komen tal van zekerheden voor je portemonnee onder druk te staan.

Zo leken hypotheekrentes lange tijd alleen maar verder te dalen, maar huiseigenaren worden nu voor het eerst in jaren geconfronteerd met een serieuze stijging van de hypotheekrente die al een paar maanden aanhoudt. Tegelijk duiken de eerste signalen op dat de ongebreidelde stijging van huizenprijzen op z’n eind loopt.

Intussen voelen huishoudens de hoge inflatie bij de stijging van prijzen voor dagelijkse boodschappen. Wat betreft de pompprijzen voor benzine en diesel was in april sprake van een lichte terugval, maar dat had vooral te maken met de verlaging van de accijnstarieven. Ofwel: steun van de overheid.

Intussen lijken de aanhoudend hoge prijzen voor stroom en gas een sterke prikkel te geven voor verduurzaming, gelet op de toenemende interesse voor onder meer zonnepanelen, warmtepompen en isolatiemaatregelen voor de eigen woning.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van april 2022:

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: kentering op til?

Waar huizenprijzen de afgelopen jaren maar één ding leken te doen - stijgen! - kwam makelaarsclub NVM in april met een verrassend bericht. Op jaarbasis zijn huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar weliswaar fors gestegen, maar als je de vergelijking trekt met het slotkwartaal van 2021, is in de eerste drie maanden van dit jaar sprake van een lichte daling van de gemiddelde huizenprijs met 2,1 procent.

De slapte bij de prijsontwikkeling deed zich in het eerste kwartaal vooral voelen in regio's zoals Groot-Amsterdam, Zeeuwsch-Vlaanderen en Noord-Drenthe.

Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt: afkoeling in Amsterdam en andere delen van Nederland

De cijfers van de NVM wijken enigszins af van de data die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster publiceren, vanwege de manier waarop de transacties geregistreerd worden. Dit komt doordat de NVM de prijzen op het moment van de kooptransactie registreert en het Kadaster kijkt naar het moment van de overdracht bij de notaris, doorgaans een paar weken later.

De cijfers van de NVM lopen dus iets vooruit op de ontwikkeling die het CBS registreert. Voor de eerste drie maanden van het jaar noteerde het CBS nog een gemiddelde stijging van de huizenprijs van een vijfde op jaarbasis.

De krapte in het aanbod op de woningmarkt blijft hoe dan ook duidelijk voelbaar. Het aantal koopwoningen dat in de eerste maanden van dit jaar van eigenaar wisselde, lag met 43.923 ruim een derde lager dan een jaar eerder. Dat was het laagste aantal in zes jaar tijd.

Lees ook: Huizenverkoop stagneert in 2022, prijzen stijgen wel dik 12%, verwacht ABN AMRO


Hypotheekrente: sterke stijging zet door

Hypotheekrentes zetten in april de sterke stijging door. Volgens de gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep is de populairste rente van 20 jaar vast geklommen naar gemiddeld 3,35 procent voor hypotheken zonder NHG-garantie. Dat is liefst 1,6 procentpunt meer dan het laagtepunt van oktober 2021.

De meest hypotheekrentes voor langere rentevaste perioden zijn met 1,5 procentpunt gestegen, vergeleken met het laagste niveau van vorig jaar

De hogere hypotheekrentes zorgen voor flink wat beweging op de hypotheekmarkt. Zo kiezen huiseigenaren vaker voor een hypotheekrente met een wat minder lange looptijd. Bij kortere rentevaste perioden ligt de hypotheekrente doorgaans immers lager. Momenteel is daardoor vooral de rentevaste periode van 10 jaar weer meer in trek, omdat dit scheelt in de maandlasten vergeleken met 20 jaar vast.

Lees meer: Hypotheekrente: 10 jaar vast wordt populairder door rentestijging – zo groot is het verschil met 20 jaar vast

De stijging van de hypotheekrente gaat inmiddels zo hard, dat marktrentes misschien in de buurt komen van de rente van je eigen hypotheek. Dat betekent dat als je in de toekomst opnieuw de rente moet vastzetten, je mogelijk met hogere maandlasten te maken krijgt.

Loopt je rentevaste periode pas over een paar jaar af, dan kun je overwegen om je hypotheek over te sluiten of rentemiddeling aan te vragen. 

Lees meer: Stijging hypotheekrente: let op je huidige rente, want misschien is oversluiten of rentemiddeling nu verstandig


Sparen: gapend gat tussen inflatie en spaarrente

De kloof tussen de inflatie en spaarrentes breidt zich steeds verder uit. In maart liep de inflatie in Nederland op tot 9,7 procent, terwijl de hoogste variabele spaarrente bleef steken op 0,05 procent. Het gaat dus om een gigantisch verschil van bijna 10 procentpunt!

Deze verhoudingen betekenen dat spaartegoeden rap hun koopkracht verliezen. Anders gezegd: spaarders kunnen in de toekomst met dezelfde hoeveelheid euro's steeds minder spullen en diensten kopen vergeleken met nu.

Maar er is wel hoop voor spaarders. De Europese centrale bank komt binnenkort mogelijk in actie. Een renteverhoging zou in juli plaats kunnen vinden, aldus ECB-vicepresident Luis de Guindos. Daarmee kan de ECB reageren op de hard opgelopen inflatie.

Ook aan de overkant van de Atlantische oceaan kampen spaarders met hoge inflatie. De stijging van prijzen van goederen en diensten in de Verenigde Staten bedroeg in maart 8,5 procent op jaarbasis. Net als in Nederland wordt de inflatie gestuwd door de hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Lees ook: 4 redenen waarom de inflatie ook weer flink kan afvlakken


Beurs: licht in mineur

Terwijl wereldwijd de economische en geopolitieke onzekerheden eerder toe- dan afnemen, reageren aandelenmarkten in april relatief mild. De Amsterdamse AEX-index boekt in april een licht verlies van iets minder dan 2 procent.

Ondanks het dipje op de beurs is het niet verstandig om nu te gaan bodemvissen, schrijven beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro. Zij vinden dat het kopen louter omdat koersen relatief laag staan, niet loont, omdat in brede zin nog absoluut geen sprake is van een kopersmarkt. Het risico van verdere koersdalingen is nog zeker niet verdwenen.

Een van de redenen voor de onzekerheid op de beurs betreft de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne. Topbelegger Jeremy Grantham waarschuwt dat er meer onzekerheid is op de financiële markten vanwege het conflict.

Lees meer: Topbeleggers luiden de alarmbel over de oorlog in Oekraïne: dit hebben Jeremy Grantham, Ray Dalio en anderen te zeggen

Wat beleggers verder bezighoudt, is het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve heeft aangekondigd de rente in grotere stappen te verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. De vraag is hoe aandelenmarkten reageren als de beschikbaarheid van 'goedkoop geld' om mee te beleggen, significant afneemt.

Lees ook: Amerikaanse centrale bank wil $1.000 miljard per jaar aan goedkoop geld opzuigen uit de economie : wat merken beleggers daarvan?


Benzine en diesel: verlaging accijns helpt

Na de sterke stijging van brandstofprijzen begin dit jaar, schoot de Nederlandse overheid per 1 april te hulp met een verlaging van de accijns op benzine en diesel. Voor benzine gaat het om een vermindering van 17,3 cent per liter en voor diesel om 11,1 cent per liter.

Dit is duidelijk terug te zien in de daling van benzine- en dieselprijzen begin april. Maar vervolgens zijn de brandstofprijzen nog wat verder gezakt.

Een liter ongelode benzine kostte op 18 april gemiddeld 2,07 euro, blijkt uit data van tankpasaanbieder Travelcard die het CBS bijhoudt. Voor een liter diesel betaalde je op 18 april gemiddeld 1,99 euro.

De prijzen aan de pomp reflecteren ook de ontwikkeling van de olieprijs. De prijs van Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, is in april licht gedaald.

De periode van relatieve kalmte kan echter snel ten einde komen als de Europese Unie besluit om een boycot op Russische olie in te voeren. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan waarschuwt dat in dat geval de prijs van een vat Brent-olie tot 185 dollar kan stijgen.

Lees meer: De olieprijs kan 70% stijgen, als de EU per direct een boycot van Russische olie invoert, aldus zakenbank JPMorgan

Olieprijzen zijn sowieso extreem beweeglijk dit jaar, vooral sinds de start van de oorlog in Oekraïne. Analisten van zakenbank Goldman Sachs verwachten dat het langere tijd onrustig blijft op de oliemarkt.

Lees ook: Oliecrisis: een analist van Goldman Sachs legt uit hoe beleggers kunnen inspelen op de wilde schommelingen van olieprijzen


Stroom: hoge prijs zorgt voor run op zonnepanelen

De enorme stijging van energieprijzen lijkt nog geen tekenen van afkoeling te vertonen. Volgens data van het CBS lag de gemiddelde variabele stroomprijs eind maart op 0,56 euro per kWh inclusief belastingen. Dat komt neer op een meer dan een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de interesse voor zonnepanelen waarmee je zelf stroom kunt opwekken, fors is toegenomen, zo meldden installateurs deze maand aan Business Insider.

Gevolg is wel dat de wachttijden voor het plaatsen van zonnepanelen zijn opgelopen. Wie zonnepanelen koopt, moet inmiddels twaalf tot twintig weken wachten voor ze geplaatst kunnen worden.

Het financiële plaatje voor de aanschaf van zonnepanelen ziet er wel aantrekkelijker uit. Als de huidige hoge stroomprijzen aanhouden halveert de terugverdientijd (die momenteel gemiddeld zo'n zes tot zeven jaar bedraagt), zo is de inschatting van installateurs.

Lees ook: Installateurs voor zonnepanelen ervaren topdrukte door energiecrisis en oorlog: ‘Terugverdientijd bij aankoop is gehalveerd’


Gasprijs: onzekerheid over Russische aanvoer beheerst markt

Gasprijzen bevinden zich op recordniveaus, waarbij de gemiddelde variabele gasprijs inclusief belastingen eind maart is gestegen tot 2,39 euro per kuub.

Het energieconflict met Rusland heeft de gasmarkt nog altijd in z'n greep. Zeker nu Rusland in april de aanvoer van aardgas naar Polen en Bulgarije heeft afgesloten en betaling eist in roebels in plaats van euro's of dollars.

Als er een bredere uitval van Russisch aardgas in Europa komt, zal dat de gasprijzen zeker raken.

Voor veel Nederlandse huishoudens is het niet makkelijk om zomaar van het gas af te komen. Maar betere isolatie en bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen of zonneboilers kunnen het gasverbruik wel beperken.

De Nederlandse overheid stelt ook subsidiepotjes beschikbaar voor verduurzaming van de eigen woning, al gelden daarvoor wel specifieke voorwaarden.

Lees ook: Run op subsidie voor warmtepompen, isolatie en zonneboilers: dit zijn de mogelijkheden

Lees meer over geldzaken: